Categorieën
Nieuws Hoogbegaafdheid Nieuwsbrief HB - April 2022

DEELVERBAND NOORD

DEELVERBAND NOORD
Van theorie … naar praktijk!
‘Mooi protocol hoor, zet hier maar in de kast…’ Dit is helaas vaak de droevige realiteit als het gaat om het wegzetten van beleid. Ook ik heb samen met IB’ers en torenklasleerkrachten een gedegen protocol in elkaar gedraaid. Natuurlijk met de bijbehorende kwaliteitskaarten, met solide afspraken en met duidelijke taakverdelingen.

Maar dan begint het pas echt. Om te voorkom en dat dit resultaat van pittig overleg en compromissen in die kast terechtkomt en daar ook lange tijd niet meer uit komt, moet er wel iets meer gebeuren!
En toen was daar als een geschenk uit de hemel die subsidiepot. Wat geweldig dat ik als HB-deskundige nu niet alleen maar snel tussendoor mailtjes beantwoord en hier en daar een wandelganggesprekje voer, maar dat ik echt tijd vrij kan maken voor het levendig maken van die woorden op papier.

Ik kom nu in de scholen, ik geef teamtrainingen en ik beantwoord veel vragen. En misschien wel het allermooist: ik maak kennis met de leerlingen zelf, die een goed stel hersens hebben, maar ook de vaak daarbij behorende problemen. Ik observeer ze en praat met ze, ik zie ze soms helemaal opklaren tijdens een gesprek. Ik geef direct tips aan de leerkracht en maak samen met de school een plan. En dan het liefst een plan dat gemak oplevert voor leerling én leerkracht, dat jaren meegaat en óók geschikt is als de leerkracht weer een hoogbegaafde leerling in de klas krijgt.

Wat ben ik blij dat we deze subsidie zo kunnen gebruiken. Ik hoop in de komende anderhalf jaar in de VCPO Noord-Groningen en het deelverband Noord samen met Marieke Pot, Marieke de Vreeze, Jolanda van Dijk, Mariska Kroon en Renée Doornbusch op deze manier een supersterke basis neer te zetten en veel kennis te verspreiden!

Anneke Jansma,
VCPO Noord-Groningen